Турският опозиционер и ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, обвиняван от Анкара, че е организирал опита за преврат, заяви в интервю за в. „Кориере дела сера”, че не плаши, че ще бъде екстрадиран от САЩ.

„Досега американските власти не са заявили, че са получили официално искане за екстрадиция от турското правителство. Съединените щати дадоха ясно да се разбере, че ще се придържат към законните процедури на правовата държава. Не се страхувам и ще сътруднича на американските власти”, заявява Гюлен пред италианското издание.

За пореден път духовникът, който живее в доброволно изгнание в САЩ, отхвърли подозренията, че има нещо общо с организирането на метежа на 15 юли.

„Ако онези, които четат трудовете ми и слушат речите ми, са стигнали до идеята за държавен преврат, те са предали проповядваните от мен ценности”, подчерта Гюлен.

Според Гюлен, Европа може да помогне на Турция да продължи по пътя на демократичните реформи. „Винаги съм поддържал политиката на Анкара за влизане в ЕС. Мисля, че членството в ЕС е единственият начин да се гарантира демократичното развитие на Турция и зачитането на основните свободи”, посочва Гюлен.