Русия не е алтернатива на НАТО и Европейския съюз за Турция. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от вестник „Хюриет“.

„Отношенията с Русия не са алтернатива на НАТО и Евросъюза за Турция“, каза ръководителят на турската дипломация.

В края на ноември 2015 г. турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Това предизвика най-сериозната криза в двустранните отношения, които до това се развиваха изключително динамично.

Русия отговори сурово на Анкара, замразявайки икономическите отношения, което нанесе тежък удар върху турската икономика. Особено болезнена се оказва забраната за посещенията на руски туристи.

През последните два месеца, особено след като от власт бе свалено правителството на професора ислямист Ахмет Давутоглу, Турция направи много за подобряването на връзките си с Русия. Този курс не бе променен и след неуспешния опит за преврат от нощта на 15 срещу 16 юли, дори се забелязва стремеж за още по-тесни контакти. На 9 август се очаква среща на двамата президенти Владимир Путин и Реджеп Ердоган, на която ще бъдат обсъдени не само политически въпроси, но и съвместните енергийни проекти за милиарди долари.

Това накара някои западни анализатори да се безпокоят относно прозападния курс на Турция, която е втората военна сила в блока НАТО и държи ключа към Черно море.