От мистериозни нови мустаци на лицето на шеф на тайните служби до внушения, че духове действали на страната на заговорниците, покрай провалилия се опит за преврат в Турция се появиха доста странни истории, пише АФП.

Как се спира танк?

Цивилните граждани изиграха ключова роля за победата срещу превратаджиите, катерейки се върху танкове и обкръжавайки войници, действайки в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган. През нощта на преврата на 15 юли интернет пространството беше задръстено от търсещи отговор на въпроса „Как да спра танк?“. Особен интерес към отговор на този въпрос имало според Google Trends в градовете Коня, Кайсери, Истанбул и Анкара. Собственикът на ресторант в Истанбул Мехмет Шукрю Кинтас и готвачът Даниял Шимшек открили необичаен ефективен метод за спиране на танкове: набутване на дрехи в техните ауспуси, твърдят турските медии.- Малко след като чули за опита за преврат, двамата се качили в кола и блокирали пътя на танкове, насочили се към международното летище на Истанбул „Ататюрк“. Действайки по съвета на механик, те успели да застопорят 10 танка като блокирали техните ауспуси и въздушни филтри, съобщи в. „Хюриет“. По-късно граждани завели в полицията някои от войниците, които били принудени да излязат на чист въздух от задушливите бронирани машини.

Кмет се скри в коптор

След като настъпва хаос, кметът на Анкара Мелих Гьокчек казва, че се скрил в една "постройка като коптор" в близост до дома си в столицата, за да говори по телефона с правителствени служители и полицията. "Хората с лидерска позиция и които са задължени да държат хората информирани трябва определено да отидат по места, недостъпни за очи, за да се справят със ситуацията в такъв момент", каза той в интервю за държавната Анадолска информационна агенция.

Хипнотизиране чрез духове

Същият този Гьокчек, в друго интервю – за телевизия Си Ен Ен -Тюрк, твърди, че обвинения като мозък на преврата Фетхуллах Гюлен бил хипнотизирал своите привърженици, използвайки „един интересен метод“. Според думите на кмета намиращият се в изгнание в САЩ духовник „контролирал хората“ чрез духове. „Възможно е“, каза Гьокчек. „Той има тази способност“.

Отчаяни превратаджии в рокли

Превратаджиите, които атакуваха хотела, където беше Ердоган през нощта на преврата, били принудени да предприемат отчаяни стъпки, когато се опитвали да се измъкнат в следващите няколко дни. Някои от тях яли листа от лозята, за да оцелеят след атаката срещу морския курорт Мармарис, докато един от тях откраднал женски дрехи от селска къща, за да се дегизира. Друг бил хванат в близкия гр. Ула, докато се опитвал да вземе кола на автоспот, облечен като турист – по фанелка и къси панталони.

Мустаци на лоялността

Преди вечно гладко обръснатият шеф на турските шпиони Хакан Фидан, който се намира под натиск заради провали на тайните служби, се появи със сменена физиономия след края на опита за преврат. На скорошна среща с Ердоган беше забелязано, че Фидан си е пуснал нови мустаци, вероятно в израз на лоялността му към мустакатия президент.

Смартфоните излетяха към славата

В разгара на преврата първите съобщения на Ердоган до обществеността дойдоха през доста непрезидентския посредник FaceTime с видеоразговор с репортер през неговия мобилен телефон. Кореспондентът в Анкара на Си Ен Ен – Тюрк Ханде Фират, която прие разговора, след това непрекъснато отхвърля примамливи оферти за сега световно известния си смартфон - включително от саудитски бизнесмен, който казал, че ще плати 250 000 долара за апарата.

„Всички питат за прочутия телефон“, каза Фират в едно интервю. „Получих стотици съобщения не само от турция, но и от няколко арабски страни...Имаше предложения за сериозни суми пари за купуване на телефона“. Но тя каза, че отказвала предложенията, допълвайки: „Вършех си работата, както изисква журналистиката“.