С 12 гласа Конституционният съд реши днес образуваното по искане на президента Плевнелиев дело относно референдума на Слави Трифонов. Така КС спира три от шестте въпроса на национален референдум, иницииран от телевизионния водещ и подкрепен от близо 700 000 български граждани, предава репортер на БГНЕС.

Конституционният съд установи противоконституционност на Решение на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май, в частта относно въпроси с номера 2, 4 и 6.

Трите въпроса са: да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Още на 27 май президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с конституцията относно решението на парламента за произвеждане на национален референдум по отношение на три от въпросите.

В началото на годината инициативен комитет на "Шоуто на Слави" внесе подписка с близо 700 000 подписа за референдум. Според закона за референдумите допитването трябва да бъде заедно с президентските избори в края на октомври тази година.

Всичките 6 въпроса на допитването са: „1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“.