Над 20 имота по Южното Черноморие са обявени за публична продан от НАП на изключително атрактивни цени. Крайната мярка се прилага към длъжници, които не са предприели никакви действия за погасяване на натрупаните задължения към републиканския бюджет, съобщи пресаташето на агенцията в Бургас Христо Узунов.

Апартаментите и офисите за продан са в Ахелой, Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас.

За 650 лв./кв.м.е обявен един от апартаментите в Несебър, уточняват от териториалната дирекция на НАП.

139 млн.лв. просрочени задължения са събрани за първите шест месеца на годината, сумата е с 14 млн.лв. повече от същия период на миналата година.

От НАП Бургас отчитат тенденция на нарастване на доброволното погасяване на просрочени задължения.

431 физически лица и фирми от региона са постигнали спорузамения и правят месечни вноски към бюджета. Така те успяват да поддържат икономическата си активност, да изплащат заплати и да покриват разходите за дейността си, коментират от НАП.

Около 20 % от лицата и фирмите с просрочени задължения обаче оставали напълно пасивни. В тези случаи се предприемат крайните мерки на принудителното изпълнение, уточняват дачни.

1077 фирми, всяка от които със задължения над 50 000 лв., са поставени под постоянно наблюдение.

Целта на този вид мониторинг е поетапно намаляване на натрупаните просрочия като се поддържа и активен диалог със задължените лица, уточняват от приходното ведомство.