Бившият шеф на парламента Огнян Герджиков обяви, че се водят преговори за номинирането на Симеон Сакскобургготски за президент на вота през есента.

Още преди месеци той обяви, че бившят премиер е най-подходящият човек, който може да замени Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2, сега обаче се аргументира.

"Това е моето категорично разбиране. Знам, че той натрупа негативи във вътрешнополитически план, но издигането му ще е мерило дали политическите сили са узрели да разберат какво е необходимо на България. За съжаление, те мислят за собствените си партийни интереси. Няма друг с такъв авторитет и да представя България по-престижно от Симеон Сакскобургготски. Наречен преди години Мистър Европа, всеки кралски двор е отворен за него, във всеки момент може да влезе във връзка с всеки световен лидер. Няма друга такава фигура в България. За съжаление, това не се осъзнава от огромна част от партийните водачи, а и от голяма част от хората", казва Герджиков в интервю за "Труд".

Въпреки че Царя неведнъж е казвал, че няма апетити към стола на държавния глава, Герджиков настоява, че тези му дими са изречени, защото не иска да е един от многото кандидати.

"Ако получи сериозна подкрепа от хората, тогава би могъл да приеме", казва бившият депутат от НДСВ и изброява кои партии може да са обединят и издигнат Сакскобургготски за президент, с чиято номинация той може и да кандиса - ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Има нещо дълбоко сбъркано в мисленето ни по отношение фигурата на президента. Какво значи партия - pars, -tis от латински значи част от обществото, група, която се обединява в защита на собствени интереси - класови, политически, икономически. Лидер на политическа партия, на част от обществото, не може да бъде президент. Това е нон сенс", настоява Огнян Герджиков.

По думите му, за да бъде обединител на нацията, бъдещият кандидат президент трябва да е надпартиен, равноотдалечен от партиите човек.

"Това трябва дълбоко да се осмисли. По конституция президентът олицетворява единството на народа. Как лидер на партия става и казва: Аз си замразявам членството. Това са изкуствени конструкции", отсича той.

Бившият парламентарен шеф твърди, че има достатъчно хора, които наистина мислят за България и знаят кое е доброто за държавата.

"Знаят, че не трябва теснопартийните интереси да са над тези на България. В този труден свят, в това изключително трудно време колко ценна ще бъде обединителна фигура с огромен авторитет в света, както е Симеон", настоява той.

Огнян Герджиков казва още, че е изненадан от решението на среди в БСП, които го искат за свой кандидат за президент.

"Изненадан съм. Много имена се спрягат и аз съм един от многото. Но фактът, че са стигнали до мен, говори, че не могат да намерят достатъчно консенсусна и силна фигура в своите редици, която да издигнат", казва той и категорично настоява, че няма мераци за държавен глава.