С най-високия добив, който България някога е постигала, приключва жътвената кампания в страната, съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Жътвената кампания е към края си. Макар и все още да не са обобщени резултатите става ясно, че добивите са по-високи от очакваните.

В сливенското село Гавраилово Танева откри традиционния празник „Златна праскова - 2016" и участва в кръгла маса на тема: „Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие" заедно със зам.-главният директор на ГД „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория" Петя Куманова и водещи специалисти от Института по овощарство в Пловдив.

Преди дни министър Танева заяви, че през тази година в страната има увеличение на почти всички площи със зърнено-житни култури. С малко над 12 % са се увеличили площите с пшеница. Тя поясни, че съгласно обследванията близо 87% от площите са в много добро състояние и се очаква България да има малко над 5 млн. тона добив пшеница, който е по-висок в сравнение с предходните две години.