Изместването на българското председателство на Съвета на ЕС с 6 месеца по-рано създава проблеми при организацията. Под въпрос е дали до 1 януари 2018 г. София ще има къде да приеме всички участници. Очаква се за 6-те месеца председателство в столицата да заседават общо 20 000 души, пише "Труд".

Към момента няма сграда с достатъчно много и големи зали, където да се провеждат паралелно всички експертни работни групи и съвети. Изключение прави само НДК, но сградата плаче за ремонт. Реформатори се шегуват, че евродепутатите могат да бъдат поети от “Арена Армеец” и залите в Годеч и Горна Малина, които побират над 700 души.

Предвижда се да бъдат ремонтирани резиденциите в “Бояна” и “Лозенец”, сградата на Партийния дом и НДК заради българското председателство. Вече тече търгът за ремонт на НДК, където ще се провеждат повечето конференции. Вчера кабинетът отпусна нови 17 млн. лв. за двореца на културата. Сградата трябва да е обновена до септември 2017 г.

Хаос се очаква и при провеждането на самите съвети. София ще е домакин на около 15, които по протокол се превеждат на 6 езика. Ако чиновниците не са добре подготвени, вероятно е разговорите да се превърнат в жестомимични. От кабинета на Меглена Кунева обясниха, че през септември започват обученията за екипите на председателите и зам.-председателите.

Българското европредседателство ще е по-тежко, по-скъпо и по-дълго, призна и вицепремиерът Меглена Кунева, като уточни, че през първото 6-месечие винаги има повече работни срещи и конференции. Обсъжда се щабът на председателството да се оглави от бившия ни посланик в НАТО Любомир Иванов.

Досега кабинетът е отпуснал 52 млн. лв., с които България да се подготви. Всичко обаче ще струва около 150 млн. лв. Докато страната ни е домакин, ще текат и последните месеци от мандата на кабинета.