На 24 юли българският министър на отбраната Николай Ненчев заяви пред Нова тв, че руски военни самолети с изключени транспондери са навлизали четири пъти през изминалия месец в „българската зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО“ и България е поискала обяснение от Москва.

На 25 юли министерството на отбраната на Русия опроверга твърденията на ръководителя на българското военно ведомство. Въздушно-космическите сили на Русия са летели над акваторията на Черно море, но техните маршрути отговарят строго на международните правила за използването на международното въздушно пространство.

По-рано от НАТО многократно са заявявали за опасната активност на руските ВКС над Балтийско море. След появата на подобни провокационни изявления стоят въпросите: колко далеч от границите на България се простират границите на българската зона на отговорност на НАТО и какви мерки е способна да вземе София?

Европа е близо до разделянето на света

Въздушно пространство на Северноатлантическия алианс няма и де-юре не може да има, защото НАТО – не е държава. „Зона на отговорност на НАТО“ - звучи креативно, но е същият юридически абсурд. Впрочем в резултат на дългогодишните усилия на алианса самото международно право постепенно се превръща в система с подвижни координати.

Доказателства за нарушаването на българското въздушно пространство от руската авиация също отсъстват, но проявата на европейска враждебност по отношение на Русия е плод с отвъдокеански корени.

“Форбс“ съобщава: „Русия е нарушила плановете на НАТО и САЩ и в Черно море“. След завръщането на Крим в състава на Русия Черно море се прикрива от ешелонирана система на ПВО, свръхзвукови антикорабни ракети с обсег 600 км, съвременни изтребители, бойни кораби и подводници“.

Невероятното /поредното/ геополитическо унижение на „добродетелния хегемон“. Вероятно, от гледна точка на Запада, сега всички компенсационни средства са добри, включително и оплюването отдалеч и лъжите на българския министър на отбраната.

Общоизвестно е, че в страните от НАТО на ръководни армейски длъжности се назначават хора на САЩ. Риториката на Николай Ненчев е напълно очаквана и не е нова. Още през 2014 г. руският посланик Юрий Исаков опроверга твърденията на София, че руски самолети извършват непланирани полети недалеч от българското въздушно пространство. Ние планово летим в Европа вече второ столетие.

Между руския Севастопол и българското пристанище Бургас разстоянието е само 545 км. Т.е. при необходимост за контрол на българското въздушно пространство от ВКС на Русия са достатъчни радарите на ЗРК С-400 в Крим. Няма нужда да се тревожат съседите с военни полети. Следователно, и Русия не вижда тук голяма заплаха.

Парадоксът се състои в това, че Русия, както и преди осигурява отбранителните способности на България, основата на ВВС са 12 изтребителя МиГ-29 и два МиГ-29УБ. По-рано същият този Ненчев с тревога отбелязваше 90-процентната зависимост на българската военна авиация от Русия. Вероятно, по тази причина София фактически се е отказала от своите ВВС, затова пък е разположила на своята територия един от 6-те координационни щаба на алианса. И редовно осигурява с всичко необходимо бойните кораби на съюзниците на базата си в Бургас.

Такива в действителност са малкото „превантивни мерки“, на които е способно българското правителство. По подобен начин в навечерието на Втората световна война /1939-1945/ българският цар Борис Трети /1918-1943/ се присъедини към войските на хитлеристка Германия. 

---------------

Авторът на материала Александър Хроленко е наблюдател на официалната руска информационна агенция РИА „Новости“