Германия попълни печалния списък от държави, на чиято територия бяха извършени терористични актове на групировката „Ислямска държава“. За терористите страната стана същата мишена, каквито са Франция, Белгия и САЩ.

От началото на 2015 година в Германия имаше няколко изолирани случая на ислямска агресия. В изявлението си Фабиен Крен, който пое отговорността за атентатите от 13 ноември (във Франция), нарече Германия „страна на кръстоносците“ и добави, че би искал да я удари не по-малко от Франция по време на мача между националните футболни отбори на двете страни в Сен Дени.

През август 2015 година двама души, обявили принадлежността си към ИД, разпространиха видеообръщение със заплахи към Германия и Ангела Меркел. През септември предсрочно освободен иракчанин, осъден за принадлежност към терористична организация, бе застрелян от полицаи, след като рани с нож техен колега в Берлин. През февруари 15-годишно момиче нападна полицай с нож на гарата в Хановер. Следствието доказа, че тя била движена от ислямистки мотиви: тя вече била правила опити да отиде в Сирия, за да се влее в редиците на „Ислямска държава“. На 2 юни бе предотвратен терористичен акт в центъра на Дюселдорф с участието на трима сирийци, предполагаеми членове на ИД. Те бяха арестувани и искали да се взривят в стария град.

Военната подкрепа в Ирак и Сирия

“Ислямска държава” твърди, че терористичният акт в Германия е заради участието на страната в международната коалиция, която нанася удари срещу ислямистите в Сирия и Ирак.

Немската армия не взема пряко участие в обстрелите срещу позициите на „Ислямска държава“ в двете държави, но е въвлечена в работата на коалицията. Няколко десетки военни участваха в програмата за подготовка на отряди в Иракски Кюрдистан, които воюват с терористите от ИД. Освен това Германия е разположила разузнавателна техника, изпрати на кюрдите противотанкови ракети, автомати и пистолети, а и оказва съдействие в зареждането на самолетите на коалицията.

След 13 ноември 2015 година Ангела Меркел демонстрира пълна подкрепа за Франсоа Оланд „С „Ислямска държава“ трябва да се борим с военни средства“, заяви тогава тя. Месец по-късно немските депутати одобриха разполагането на контингент от 1200 войници и няколко самолета за участие във военните операции на коалицията.

Приемането на мигрантите и споровете около тях

Подобно на много други държави Германия е изправена и пред вътрешна заплаха – връщането на онези, които са воювали в Ирак и Сирия. В края на февруари намиращият се в Лондон Международен център за изследване на радикализацията и политическото насилие разпространи следните данни: до 30 юни 2015 година в редиците на ИД в Сирия и Ирак са се присъединили 677 немци (800 от началото на сирийския конфликт). Една трета от тях вече са се завърнали в Германия.

В страната бе извършен терористичен акт от афганистански бежанец. В очите на много мигранти Германия е обетована земя и миналата година тя прие над един милион от тях (мнозина се спасяваха от конфликтите в Ирак и Сирия).

Сега в страната има разкол по въпроса за приемането на мигранти, а проявите на ксенофобия се засилиха заради увеличения приток от бежанци. Няма съмнение, че последните терористични изстъпления ще разпалят още повече споровете, което е от полза за десните популисти. 

------------------------------------------------

Клер Дижиакоми, коментарът е публикуван във френската версия на „Хъфингтън пост“.