В НС решиха магистратите да декларират участие в „тайни организации” и/ или формални и неформални организации, отпадна първоначалният текст, забраняващ на магистратите да членуват в подобни организации. Това стана по време на гласуването на второ четене на промените в Закона за съдебната власт, предаде репортер на БГНЕС.

Народните представители приеха всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на ВСС и други да декларират в едномесечен срок от встъпването си в длъжност всички свои дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества и организации, а при промяна на те отново трябва да подават декларация. Колегиите на ВСС ще трябва да водят регистър на тези декларациите. В случай, че се установят нарушения съответната колегия на ВСС изпраща мотивирано становище, което отива при съответната колегия на ВСС. Това предложение бе направено от депутата от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов по време на дебатите.

Депутатите отхвърлиха и забраната на магистратите да членуват в такива организации. Четин Казак от ДПС заяви, че нарочно депутатите се фиксират върху проблема с тайните общества, за да замаскират и заслепят народното представителство за реалния проблем, на който е посветен този текст и реалния проблем в българската магистратура, а именно- неправомерните влияния на някои организации, които не са тайни. Според него те оказват огромно влияние върху управлението на съдебната власт. И направи предложение в текста да се добави, че магистратите трябва да декларират за членство в професионалните организации, да се декларира членство във всякакъв вид организации. Казак припомни, че лидер на СДС е бил известен с членството си в кръга „Олимп”, а Йордан Цонев от ПГ на ДПС- че преди години наш олигарх е направил една съсловна организация в защита на собствените си интереси и той не е народният представител Делян Пеевски. Цонев прикани депутатите от РБ да кажат неговото име.

Янаки Стоилов от БСП лява България подчерта по време на дебата, че няма значение как ще се нарекат тайните общества, но тази тема не трябва да се изпуска. Фактът, че в българското правосъдие през последните години подобни организации имат огромно влияние при решаване на въпроси, е от обществено значение, смята той.