Българи непрекъснато се обръщат към Британското посолство в София, както и в българската легация в Лондон с въпроса какво ще стане след брекзита. 

Аз съм непрекъснато в контакт с българския колега в британската столица, за да успокояваме хората и да им кажем, че на този етап няма никаква промяна. Това заяви в Пловдив посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс. Тя увери, че на този етап няма никаква промяна в статута за българите, пребиваващи в Англия и тези, които искат да заминат за Острова.

Посланичката заяви, че има огромен интерес от млади българи, които заминават да учат в британски университети. След референдума обаче много наши българи се притеснявали какво ще стане с тях. "Надяваме се да постигнем споразумения, които да удовлетворят всички", каза Хопкинс и подчерта, че българските студенти запазват условията си като за европейски граждани.

"Две години ще минат докато нещо започне да се променя", заяви британската посланичка.

Тя посети в Пловдив две приемни семейства, както и отделението по Неонатология в бившата Окръжна болница. Това е нейното първо пътуване, с което иска да се запознае как върви процесът деинституализация. Хопкинс припомни, че BBC излъчи филма "Изоставените деца на България".

"Институциите са лоши за децата, те най-добре се развиват в домашна среда", каза още тя.

Попитана от "24 часа" възможно ли е британски семейства да вземат български изоставени деца, тя отговори: Не, не може да има международен прием на деца, но е възможно тяхното осиновяване.