Правителството на Венецуела поиска от изборните власти да забранят опозиционната коалиция, която иска чрез референдум да отстрани от власт левия президент Николас Мадуро.

Ескалирайки допълнително напрежението в страната, доведена до ръба на разпад от икономическата криза, лагерът на Мадуро отвърна на удара в деня, когато опозицията се надяваше да получи зелена светлина за продължаване на процеса за предизвикване на всенародно допитване.

„Поискахме регистрацията на Кръглата маса за демократично единство да бъде отменена, защото е част от най-голямата изборна измама в историята на страната”, каза Хорхе Родригес, назначен от Мадуро да наблюдава дейността около референдума.

Родригес обвини опозицията, че е включила имената на хиляди починали хора, затворници и непълнолетни в списъка на подписалите петицията с искане за произвеждане на референдум.

Петицията беше подписана от 1,8 милиона венецуелци. Опозицията отрече обвиненията и заяви, че властите се опитват да печелят време.

На 26 юли беше крайният срок, в който Националната избирателна комисия трябваше да се произнесе дали изискваните и събрани от опозицията поне 200 000 подписа са валидни – първа стъпка от продължителна и сложна процедура.

Към края на деня Избирателната комисия обяви, че в понеделник ще обсъди на заседание доклада за валидността на подписите, но не уточни кога ще съобщи решението си.

„Изборните власти няма да се поддадат на натиск”, обявиха от комисията.

Опонентите на Мадуро бързат да приключат процедурата до 10 януари, за да може да предизвикат нови избори.

След тази дата – когато се навършват 4 години от началото на 6-годишния мандат на държавния глава, дори и успешен референдум само ще прехвърли властта в ръцете на доверения на Мадуро вицепрезидент.

Венецуела изпадна в криза вследствие на срива на цените на нефта, който е основният й износ. Това е трета поредна година на рецесия за Венецуела и се очаква икономиката да се свие с 8%, предвижда комисия на ООН.

Недостиг на храни и лекарства, хиперинфлация, грабежи и линчуване, набъбващ хаос подхранват недоволството от Мадуро, който обяви извънредно положение в икономиката.

Министерството на труда се възползва от допълнителните правомощия по силата на извънредното положение и нареди на частните фирми да изпращат служителите си да полагат труд в рамките на правителствените селскостопански програми, насочени към намаляване на дефицита на храни.

Работодателите няма да дават заплати на работещите на полето, но са длъжни да плащат социалните им осигуровки.

Засега не е ясно колко ще продължат тези задължителни бригади.

В началото на месеца Мадуро даде на военните правомощия да ръководят производството и разпределението на храни.

Мадуро обвинява за кризата „икономическата война”, която богатият елит води срещу него.

Опонентите му обаче твърдят, че кризата е резултат от провала на социалистическата политика на президента.

Неотдавнашно допитване показа, че 64% от венецуелците ще гласуват за отстраняване на Мадуро. Но времето не работи в полза на опозицията.

Дори Националната избирателна комисия да приеме първоначално подадената петиция, инициаторите ще трябва само за 3 дни да съберат още 4 милиона подписа, равни на 20% от електората.

Ако и тези подписи бъдат одобрени, ще бъде свикан референдум. За да го спечели, опозицията ще се нуждае от повече гласове от спечелените на изборите през 2013 година – около 7,5 милиона.

Лагерът на Мадуро обаче разполага с много лостове за протакане. Освен искането за забрана на опозицията, съюзници на Мадуро са подали до прокуратурата и Върховния съд над 8000 жалби срещу искането за произвеждане на референдум.

Икономическият хаос заплашва Мадуро и левите „революционни” реформи, започнати през 1999 година от предшественика му и негов наставник Уго Чавес.

Искането за референдум е свързано с резултата от парламентарните избори през декември, които опозицията спечели, но действията й са затруднявани от Върховния съд, който противниците на президента наричат негов послушник.

За днес са насрочени общонационални демонстрации за оказване на натиск върху правителството.

Изборните власти заплашиха, че ще преустановят изборния процес, в случай на насилие.