Според американските разузнавателни служби зад проникването в сървъра на Демократическата партия стои Москва, пише в „Ню Йорк таймс”.

Оповестяването на съдържанието на електронните писма предизвика оставката на председателя на Националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман-Шулц. Документите разкриват, че на първичните избори партийният апарат открито е подкрепял Хилари Клинтън в ущъбр на сенатора Бърни Сандърс.

„Разузнавателните ведомства на САЩ съобщиха на Белия дом, че са „убедени”, че зад кражбата на електронните писма и документи от сървъра на Националния комитет на Демократическата партия стои руското правителство”, пише вестникът, като се позовава на информирани представители на федералните структури.

„Разузнавателните агенции предупредиха, че не са сигурни дали този взлом в компютърната система на комитета е бил обичаен кибершпионаж, какъвто и САЩ провеждат в цял свят, или е част от усилията за манипулиране на президентската предизборна кампания”, посочва „Ню Йорк таймс”.

Изданието напомня, че откраднатите писма са публикувани от „Уикилийкс”. Но по данни на вестника, „още преди това те са били оповестени от няколко медии и от лице с псевдоним Гъсифър 2.0., за когото следователите сега смятат, че е агент на ГРУ”.

„Президентът Барак Обама и неговият екип се изправиха пред „трудно дипломатическо и политическо решение: да отправят ли публични обвинения срещу президента на Русия Владимир Путин в подготовката на атаката”, посочва „Ню Йорк таймс”.

Според журналистите от изданието подобна крачка може да доведе до допълнително влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва.

Прес секретарят на президента Путин вече нарече абсурдни твърденията, че Русия има нещо общо с хакерската атака срещу Демократическата партия в САЩ.