Не се случва често Стивън Хокинг да не може да отговори на въпрос. Прочутият физик е известен с остроумието си не само в науката, но и по обществените теми. Когато в края на май репортер на CNN му зададе въпроса "как е възможно човек като Доналд Тръмп да направи такава кариера", и човекът, който ни приближи до пространството, времето, галактиките, звездите и черните дупки, се затрудни, пише „Хъфтингтънпост“.

"Не мога да отговоря", каза Хокинг. 74-годишният учен допълни: "Той е популист, който се харесва на хората, защото поставя нещата под общ знаменател: страхът от отчуждението и загубата на национален суверенитет". Има по-лошо от Тръмп. Едно нещо ще донесе по-големи проблеми на човечеството - климатичните промени.

От години Хокинг предупреждава, че човечеството най-накрая само ще се самоунищожи, ако не промени нещо.

Но има едно нещо, което трябва да доведе до по-загрижена за хората: Изменението на климата. Очевидно алчността и глупостта пречат. "Ние със сигурност не сме станали по-малко алчни, нито по-глупави. Преди шест години предупредих за замърсяването и пренаселеността. От тогава нещата се влошиха", каза ученият преди месеци.

Професор Стивън Уилям Хокинг е английски физик. До 2009 г. е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман някога от Исак Нютон. Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза) Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.