11 пожара в локомотиви на БДЖ са станали за една година, съобщават от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. От инициативата подчертават, че става въпрос за периода август 2015 - юли 2016 година.

Припомняме, че преди дни от БДЖ обявиха, че в периода август – септември поради липсата на локомотиви, влакове ще бъдат заменени с автобуси. В съобщението до медиите се съобщаваше, че националният железопътен превозвач среща затруднения в непредвиден мащаб с изправността на локомотивите, които обслужват 560-те влака по действащия График за движение.

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт са категорични, че това е безпрецедентно решение за 128-годишната история на дружеството. То е взето в пика на летния сезон, когато според тях БДЖ „Пътнически превози” е можело и трябвало да реализира най-много приходи.

Георги Статков от инициативата коментира, че вече четири години призовават за ремонта на подвижния състав, за програми за неговото реновиране, както и за включване на БДЖ като получател на средства от еврофондове. Организирали срещи с формите производителки на подвижния състав. От страна на ръководството на БДЖ и транспортното министерство получавали непрекъснато увъртане и уклончиви отговори.

Статков изтъква като тревожен факт това, че от април тази година ежемесечно имало поне по един локомотив, в който избухва пожар.

Гражданите припомнят, че на 7 март тази година са изпратили сигнал до прокуратурата по повод търг за 53 локомотиви и мотриси на БДЖ. Те поискали да знаят има ли недостиг на локомотиви и мотриси в БДЖ „Пътнически превози” и в какъв размер е този недостиг.