Броят на пожарите на територията на страната се увеличава рязко, отчитат от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от "Фокус". Само за последните 24 часа пожарникарите са реагирали на близо 300 сигнала за произшествия. При инцидентите са пострадали двама човека. Въпреки предупрежденията на експертите от ГДПБЗН, в повечето райони продължава паленето на отпадъци, сухи треви и стърнища. Това е в нарушение на нормативната уредба и може да доведе до сериозни последици за горския и полски фонд, напомнят от дирекцията.

Напълно погасени са двата пожара, които вчера вдигнаха на крак огнеборците от областите Ямбол и Бургас. Огнената стихия край ямболското село Тамарино и в местността „Бакаджика“ унищожи над 1000 дка растителност, от които 500 дка смесена гора. В погасяването на пожара участваха огнеборци от РДПБЗН - Ямбол и служители на ДГС - Тунджа.

Повече от 11 часа продължи борбата с огнената стихия в района на Атанасовското езеро и в землищата на квартал Ветрен и бургаските села Изворище и Банево. Огънят изпепели над 11 000 дка с ниска растителност и лесонепригодни площи. В потушаването на пожара участваха пожарникари от РДПБЗН - Бургас и служители на местното горско стопанство. Причината за стихията е небрежност при боравенето с открит огън.
За недопускане възникването на пожари е необходимо да се спазват следните основни изисквания:

- Да не се пали огън в горите и на 100 м от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места.
- Особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за бързо разпространение на пожара.
- Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.
- Да не се допуска деца да играят с огън.
- Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите и ловците по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.
- Паленето на огън в дворовете да става, само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
- Да не се оставя запаления огън без наблюдение.
Експертите от ГДПБЗН препоръчват да се избягва употребата на открит огън в най-горещите летни дни.

При забелязан пожар съобщете на тел. 112.