Почти 10 000 ученици са напуснали България през изминала учебна година.

Точният им брой е 9784 - 5591 през първия срок и 4293-ма през втория. Това съобщиха за ”Монитор“ от Министерството на образованието и науката.

Заминалите деца могат да се сравнят с приблизителния общ брой на учениците в около 10 големи училища с по около 1000 ученици.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяснява високия брой напуснали системата с общата миграционна вълна.

253 са българските неделни училища по света. За да не скъсат връзката с родното, там учениците изучават български език, география и история на България, обясни Стаматов.

Междувременно стана ясна и друга стряскаща статистика. Дори и в някои от най-елитните гимназии в София са останали незаети места за четвърто класиране. Така например Първа английска езикова гимназия търси още четирима ученици – трима младежи и една девойка.

Във Френската гимназия има две свободни места, а дори и в СМГ, която е номер едно по висок бал, също се търси още един бъдещ осмокласник за паралелки с профил природоматематически с английски език.

Това показва списъкът със свободните места за четвърто класиране в София, публикуван на сайта на регионалния образователен инспекторат. Според изчисленията незаетите места в столичните гимназии и училища с профилиран прием след 7-и клас са общо 415.