Консумацията на алкохол води до развитието на рак на гърдата и други шест вида тумори, убивайки около 500 000 души годишно или това прави 6% от всички смъртни случаи от рак, предупреждават учени.

През последните 10 години бяха направени няколко десетки изследвания, които установиха връзката между употребата на алкохол и развитието на рак на редица човешки органи.

През 2010 г. учените доказаха, че пиенето на бира в големи количества може да ускори развитието на рака на дебелото черво. През 2011 и 2013 г. те разкриха връзката между спиртните напитки и рака на гърдата. Други изследвания показаха, че съчетанието на цигари с алкохол задълбочава канцерогенния ефект от последния.

Джени Конър от университета Отаго /Нова Зеландия/ е обединила и систематизирала резултатите от последните изследвания. Целта й – да установи дали наистина има директна връзка между пиенето и развитието на раковите заболявания.

Обединявайки резултатите от около 30 научни публикации по темата, Конър е достигнала до извода, че алкохолът е свързан най-малко със седем различни вида рак, включително на гърдата, на гърлото, на черния дроб, на хранопровода, на дебелото черво и др. Това важи особено в случаите, когато човек пие в големи количества, надвишаващи 50 грама дневно.

Фактът, че степента на риск зависи от изпитото количество означава, че връзката е причинно-следствена – с други думи консумацията на алкохол води до рак.

Учените подчертават, че проблемът не засяга само хората пристрастени към чашката – „шансовете“ да се разболеете от онкологично заболяване се повишава дори при тези хора, които пият умерено и не употребяват нищо по-силно от вино и бира. По тази причина Джени Конър призовава: намалете алкохола на глобално ниво.