Сребро и два бронзови медала са отличията на българския олимпийски отбор в Международната олимпиада по биология, която се проведе в Ханой, Виетнам от 17 до 24 юли. Сред 72 държави младите биолози показаха резултати от целогодишната си работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН). Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Тази година отборът по биология е в следния състав:

1. Цветослав Ангелов Георгиев, СМГ, 12 клас – сребърен медал

2. Никола Любомиров Тодоров, НПМГ, 12 клас – бронзов медал

3. Виктория Бориславова Христова, НПМГ, 11 клас – бронзов медал

4. Габриела Христова Христова, СМГ, 11 клас

„На олимпиадата през 2015 г. Цветослав спечели бронзов медал, а Виктория – почетна грамота. Габриела и Никола се състезаваха в отбора за първи път тази година. Фактът, че някои от тези деца извоюват място в отбора за втора поредна година показва колко способни са те. Радваме се, че личните им победи стават и национални“, коментират от СРООПН.

Международната олимпиада по биология се провежда за първи път през 1990 г. в Чехословакия. България е една от шестте страни основателки. През 1994 г. олимпиадата се провежда във Варна, България. До 2016 г. отборът е донесъл на страната ни общо 52 медала: 4 златни, 9 сребърни и 39 бронзови.

Състезателите пристигат тази вечер в полунощ на Терминал 2, Летище „София”.

xxx

Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 794 медала - 129 златни, 233 сребърни и 332 бронзови - от най-престижните международни олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.