Обвиненият в подстрекателство за военния преврат в Турция Фетуллах Гюлен е 75-годишен проповедник, бизнесмен, мислител и поет. През 2008 г. е обявен за най-влиятелния жив интелектуалец от авторитетното сп. "Форин полиси".

Той живее в Сейлърсбърг, Пенсилвания, САЩ от 1999 г.

По света има около 6 милиона негови последователи, които предпочитат да ги наричат "вдъхновени от Гюлен". Те са членове на движението "Хизмет", за което той е икона. Това е прозападно настроен клон на сунитския ислям, в което влизат образовани турци - учители, журналисти и бизнесмени. Към "Хизмет" са създадени неправителствени организации, в които членуват светски училища, образователни центрове, болници.

Гюлен и неговите последователи създават глобална мрежа от училища и университети, които са в над 100 страни.

В София и в Пловдив също има техни клонове. В Турция доброволците от движението държат телевизии, вестник, златни мини и поне една турска банка.

Само в САЩ стойността на изградените от последователите на духовника институции е 50 милиарда долара.

Освен обвинен от президента Реджеп Ердоган и управляващата партия в организиране на преврата той е атакуван от други две страни. Негови критици го обвиняват в подкопаване на светския характер на Република Турция и дори има внесено такова обвинение през 2000 г. от Специализирания държавен съд, въпреки че тогава вече живее в САЩ. От друга страна, радикални кръгове в родната му страна го обявяват за неверник, защото се е срещал с Папа Йоан-Павел II, с вселенския патриарх Вартоломей и с висш еврейски духовник.

Всъщност Гюлен е космополит, който проповядва толерантност между различните религии и затова получава различни награди през годините. Напоследък той се противопоставя срещу комбинацията между исляма и тероризма.

Фетуллах Гюлен и Реджеп Ердоган не винаги са били ожесточени противници

Било е време, когато са били съюзници. Тогава полицията дори вкарва в затвора Ахмед Сик, автор на книгата "Армията на имама". В нея той критикува живеещия в САЩ проповедник. Но вече нещата са променени, когато възгледите им за развитието на Турция се разминават.

Гюлен е роден в село Пашънлер, област Ерзурум, Източна Турция. Това е територия, която е била обект на спор между Руската, Персийската и Османската империя. Така се създава почва, в която вирее турският национализъм. Гюленистите не са приятели нито с руснаците, нито с персийците, които населяват днешен Иран.

На 4 г. бъдещият мислител започва да изучава Корана от майка си. На 10 г. вече се обучава да го наизусти, взема уроци по арабски от баща си, който е имам.

"Когато учех в Ерзурум, целият ми багаж се побираше в куфарчето, което носех на рамото си - споделя по-късно в книгите си Фетуллах Гюлен. - Обучавах се при много трудни условия. Готвехме в същата стая, в която спяхме. През зимните студове често пъти бяхме принудени да се къпем с леденостудена вода. По едно време се преместихме в твърде тясна стая. Когато реших да легна, видях, че трябва да протегна краката си срещу един от приятелите ми. С мисълта това да не се възприеме като липса на благоприличие, не го направих. На другата страна бяха книгите. И срещу тях не можех да насоча краката си. Третата стена съвпадаше с къбле (посоката, в която се намира Кааба, Мека, свещения град за мюсюлманите). Единствената посока, към която можех да насоча краката си, гледаше към село Коруджук. Този път се притесних да не би баща ми да е вкъщи, та да не проявя неуважение към него, не протегнах краката си и натам. Прекарах няколко нощи в безсъние, седейки. Нито веднъж през живота си не съм протягал краката си към своя баща, т.е. към родното му място и мястото, където сега е погребан - село Коруджук. Това е моето разбиране за уважение към родителите.

Обръщах голямо внимание на външния си вид. Дрехите ми винаги бяха чисти и в сравнение с онова време се обличах луксозно. Имаше дни, през които стоях гладен, но никога не съм обувал неизгладен панталон и небоядисани обувки. (Из книгата на Фетхуллах Гюлен "Моят малък свят".)

Първата си проповед Гюлен произнася, когато е едва 14-годишен. Тогава се премества да живее в Одрин, където става помощник имам в джамията.

След това е бил учител в различни градове в Турция. Изнася лекции на различна тематика из цялата страна, включително и в Истанбул.

Никога не се е женил.

Познава се с бившите президенти Сюлейман Демирел Тургут Йозал, бившата министър-председателка Тансу Чилер, Бюлент Еджевит, експремиера Месут Йълмаз.

През 1995 г. става свидетел на сватбата на звездата от "Галата сарай" Хакан Шукур.

Редките интервюта, които дава, траят по няколко дни заради влошеното му здраве.

През 1999 г. именно заради него емигрира в САЩ, където живее и сега. Излиза от стаята си само по време на мюсюлманския намаз (молитвата) и времето за хранене. Не стъпва нито в гората, нито в градината на къщата. В стаята си държи пръст от около 50 различни места в Турция, които е опаковал.

"Сякаш са донесени от Кааба (свещен храм и главен обект за поклонение на мюсюлманите, който се намира в град Мека, Саудитска Арабия - бел. ред.). Гледам всичката тази пръст и се утешавам. И за да не предизвикам никого, ги притискам до сърцето си като жарава и стискам зъби", казва в книгите си Гюлен.