Не знам каква е истинската причина за смъртта на делфините, но рибарите нямат нищо общо с нея, заяви Димитър Янчев, председател на сдружението „Морско сговор” в Ченгене скеле.

Той съобщи, че няколко сдружения по Южното Черноморие подготвят общо писмо, което ще изпратят до премиера Бойко Борисов.

То е реакция на срещата на министър-председателя с представители на екоорганизации, след която той обяви, че ще бъдат мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини.

До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони, съобщи премиерът във фейсбук след срещата, проведена на 21 юли.

Аргументите на рибарите са, че делфинът е изключително трудно да бъде хванат на мрежи, т.е. може със зъбите си да разкъса и по-дебела мрежа от обикновените рибарски. Тази риба обикновено не ловува на такава дълбочина, на каквато се спускат калканските мрежи, допълва Янчев.

Той не изключва възможността масовата смърт на делфините наистина да е свързана с трите мащабни учения, които са проведени за месец в Черно море.

Хвърляха се подводни бомби, стреляше се със сериозни боеприпаси в морето. Много е вероятно по нещастно стечение на обстоятелствата тези делфини да са загинали от това, твърди опитният рибар.

Той визира мнение на румънски еколози, че изплувалите у нас трупове са на делфини, намерили смъртта си край остров Змеене. Изводът е бил направен по степента на разлагане на делфиновите тела и преглед на теченията и вълненията в морето. На острова Украйна имала военна база, той се намирал близо до границата й с Румъния.

В откритото си писмо рибарите ще призоват „Зелени Балкани” и другите екоорганизации да ангажират своите колеги от Румъния, Украйна, Русия, Турция и Грузия да окажат натиск върху правителствата си, за да се направи едно сериозно изследване на Черно море и се установят истинските проблеми.

Така ще се вземат решения на базата на сериозни научни решения, а не на емоционални и некомпетентни изказвания, категоричен е Димитър Янчев.