Около 20% от хората попадат по-често от останалите под набезите на комарите. Причината е, че са пили бира. Това констатира проучване, цитирано от американското сп. „Смитсониън”.

Припомняме: Дори една бутилка бира прави консумиралия я индивид по-привлекателен за кръвосмучещите насекоми. Според учени това вероятно се дължи на увеличаването на количеството етанол, което любителите на пенливото удоволствие отделят чрез потта. Причината може да се корени и във факта, че телесната температура на пиещите се повишава. В крайна сметка вероятно става въпрос за комплекс от причини.

Оказва се, че миниатюрните вампири налитат два пъти по-често на хора с кръвна група „0”, отколкото на тези с група „А”, посочиха преди време експерти, цитирани от БГНЕС. Също така кръвопийците са фенове на въглеродния диоксид – надушват газа от около 50 метра и веднага се насочват към плячката си. Което означава, че хора с по-едри тела и по-бърз метаболизъм са предпочитан обект за атака.

Комарите гледат като на донори и на бременните жени и кърмачките, тъй като ароматът на млечна киселина ги привлича неудържимо. Дамите в такова положение са два пъти по-често нападани от останалите представителки на нежния пол.

Комарите са сезонни паразити, като при почти всички видове женските пият кръв, която е необходима за развитието на яйцата им. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец. Техни естествени врагове са водните кончета, които се хранят с тях.

Комарите могат да пренасят вирусите на редица опасни заразни заболявания като малария, западнонилска треска, денге, жълта треска и много други. Смята се, че комарите са "виновници" за заболяването на над 700 млн. души годишно в Африка, Южна Америка, Централна Америка и региони от Азия. Най-малко 2 милиона души умират годишно от тези болести, посочиха учени.

Освен това "апетитът" на комарите може да е определен и от генетични характеристики на хората, стана ясно през 2015 г. от изследване на Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина.