Ученик застреля с полуавтоматично оръжие 9 други ученици, рани 16 предимно деца и се самоуби в Мюнхен в петък вечерта. Първоначално се смяташе, че терористична група атакува, после се разбра, че е ученик в амок. Заради различните съобщения на полицията и объркването, продължило часове наред, се разпространяват най-различни версии за стрелбата и се очаква отговорът на няколко въпроса.

1. Али или Давид?

Английските медии съобщиха името на убиеца като Али Сонболи. „Шпигел онлайн” пък го назова Давид. Али или Давид се казва той и откъде идва объркването. Цялото име на момчето е Али Давид Сонболи. Официално в германските институции е записан като Давид и затова „Шпигел” го съобщава така. Във фейсбук пък младият мъж е присъствал с името Али – там са го открили английските медии.

Защо иранец кръщава сина си Давид? Всъщност името Давид е и персийско, произнася се Даууд. Израелският цар присъства и в корана като един от пророците.

2. Как един 18-годишен се е сдобил с оръжие?

На този въпрос полицията тепърва трябва да даде отговор. Засега това остава загадка. Стрелял е с пистолет „Глок”, 6 мм, а в раницата са открити 300 патрона. Оръжието се изтрити серийни номера, тоест е незаконно. На черно обаче този тип полуавтоматични пистолети струват няколко хиляди евро. Една от версиите, които съобщи и самият министър на вътрешните работи Томас де Мезиер е, че е възможно пистолетът всъщност да е декоративен, преоборудван като огнестрелен. Дали е така, полицията все още дължи отговор.

3. Къде отидоха другите двама стрелци?

Ден след трагедията шефът на полицията на Мюнхен Хубертус Андре съобщи, че хората в мола са объркали двама цивилни полицаи с нападатели. Те са издирвали стрелеца с извадени служебни оръжия и това е накарало хората да мислят, че принадлежат към терористичната група.

4. Защо имаше съобщения за атаки и на други места в Мюнхен?

Цяла нощ полицията бе държана на крак заради сигнали за стрелба и на други места в града. Нито един не бе потвърден. Според Андре хората са се заблуждавали, виждайки как се евакуират обществени сгради или метрото. При информация за избягали въоръжени терористи и гледката на бягащи панически от метрото, например, хора, са решавали, че и там иам стрелба. Така или иначе няма атаки на други места, всичко се е случило само в мола.

5. Викал ли е „Аллах акбар”?

Пред CNN една свидетелка съобщи, че е чула как младежът е извикал „Аллах акбар”. Други тсъобщават за викове „Гадни чужденци”. Според експрти по тероризма, ако намерението на ученика е да свърже убийствата с джихад, той е щял да вика „Аллах акбар” през цялото време и да го чуят много хора. На виедозаписа, на който той разговаря със снимащ го съсед, стрелецът отново повтаря „Гадни чужденци”. Засега ислюмистки мотиви не са открити, но все още се проучва живота и връзките на Али Давид. Знае се, че е тормозен от турски и арбаски съученици. Това вероятно дава отговор и на следващия въпрос.

6. Той ли е поканил във фейсбук хора на безплатни сандвичи в „Макдоналдс”?

Часове преди атаката от фалшив профил на момиче с турско име – Селина Аким се отправя покана към нейните приятели – да дойдат в 16 часа в „Макдоналдс” да ги почерпи. Дали целта на убиеца е да привлече възможно най-много ученици, евентуално от турски произход? Възможно е, но още се изяснява и това. Снимките на профила са фалшиви, използвани са снимки на момиче от Франкфурт.

7. Защо атаката е обявена за амок, след като е планирана толкова дълго?

Амок е пристъп на внезапна агресивност и умопомрачение. Агресията обаче не винаги идва изведнъж. Колкото и внезапен да е избликът на насилие, често пъти той се заражда в продължение на дълъг период от време. В много от известните случаи извършителите подготвят деянието си педантично и дълго Много от изпадналите в амок се чувстват унизени и неприети от средата си. Агресиите се трупат, а съзнанието е заето с фантазии за насилие. Междувременно се говори за „училищния амок“ като разновидност на това явление. Често пъти извършителите избират жертвите си предварително и дори изготвят „списъци на смъртта“.

Германия има травматични преживявания с училищен амок. През 2002 година в гимназията „Гутенберг” в Ерфурт 19-годишен бивш гимназист уби 11 учители, двама ученици, една стажантка, една секретарка и един полицай. През 2009 във Виненден един 15-годишен ученик уби 15 съученици и учители и се самоуби.