Ландшафтният архитект Анелия Георгиева, знаела, че 87 -те чинара в Силистра били здрави и й било трудно да излезе със становище, че трябва да се отсекат. Аргументът - че пречели на тротоарите. Това се разбра след среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството между двете страни в спора - общината и граждани и активисти, в защита на дърветата. 

От свой източник "Дневник" научи, че след срещата Георгиева е заявила, че е била помолена да излезе с подобно мнение, без да посочва от кого. Становището й всъщност било само предложение, а решението е било на местната управа, заявила още тя.

Представителите на общината на практика признават, че заданието от конкурса и самия проект впоследствие са били променени, като е въведена частта с необходимостта от изсичане на дърветата, без да бъдат поставени на обществено обсъждане, научи "Дневник" от присъствали на срещата в министерството. 

Срещата в регионалното министерство се случва след като лично премиерът Бойко Борисов се захвана и с този проблем, който е от компетентността на местната власт и ресорното ведомство. Той разпореди спиране на финансирането на проекта, докато няма ясни гаранции, че няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво от засадените по продължението на улицата чинари.


Чинарите са здрави, проектът не е публично обсъден

Конкурсът за избор на проект се провежда през 2013 г. и тогава идейните предложения на тримата финалисти са представени за обществеността. На първо място се класира колектив с ръководител архитект Олег Николов, който е автор и на проекта за реконструкция на Дунавския парк в града. В проекта им няма идея за премахване на чинарите. При изработката на техническия проект обаче общината и проектантите стигат до извода и решението, че дърветата пречат на асфалта, тротоарите и подземните кабели и затова трябва да се изсекат и заменят с по-подходяща за градска среда растителност. Финализираният проект е представен през февруари на пресконференция в общината, но и до днес не може да бъде видян. Проектът с еврофинансиране, на стойност от 5.3 млн.лв. предвижда изсичането на 87 чинара, садени през 60-те години на миналия век, за да се ремонтира централна улица в града. Той е част от Оперативна програма "Региони в растеж".

В четвъртък успоредно се проведоха две срещи. Едната в регионалното министерство, където министър Лиляна Павлова изслуша представители на двете страни - делегация от общината, както и защитници на дърветата. Министърът е предложила и настояла проектът да бъде обявен публично, включително и на сайта на общината, както и да бъде подложен на обществено обсъждане. Освен това да бъде коментиран с професионалисти от Камарата на архитектите, тази на инженерите по инвестиционно проектиране, с ландшафтни архитекти и др.

Мнението и на двете страни по време на продължилата близо час среща е било, че искат да се реализира проекта, но имат различни виждания за начина на изпълнението му. Целта е да се намери компромисният вариант. Павлова е заявила, че в най-скоро време очаква становища на експерти за състоянието на дърветата и необходимостта от изсичането им.

"Всички ни научиха с тези чинари", коментира след срещата пред "Капитал" д-р Мария Димитрова, председател на Общинския съвет в Силистра.

Представителите на общината били придружени и от трима души, които живеят по улицата, на която се предвижда реконструкция и премахване на дърветата. Те се били подписали за запазване на чинарите, но след като Борисов спря финансирнето на проекта, изненадващо оттеглиха подписите си. С жалба до местата управа 18 човека настояват общината "всячески да се бори за осъществяване на проекта", а причината – той ще облекчи старините им. Искали още улицата да е малка хавана, а не голяма джунгла. Сменилите мнението си граждани казват още, че някои от тях са се подписали, за чинарите, защото не са знаели, че с проекта проблемите им ще свършат. Без от общината някой да им е обяснил, че има алтернативни проекти, които предвиждат запазване на чинарите и реконструкция на улицата едновременно.

"Ама тези ли дървета ще се режат. Те са много красиви!"

Успоредно в Силистра се е провела друга среща с кмета на града Юлиан Найденов, заместника му с ресор устройство на територията, други служители на общината, представители на обществеността в защита на дърветата и специалисти от Лесотехническия университет, Института по гората и този по геодезия. След преговори общината допуска в залата само четирима от гражданите, изявили желание да присъстват на срещата, въпреки, че влизат много повече желаещи

Общото мнение на експертите било, че в проекта липсвало описание на дърветата и на растителността, която ще бъде на тяхно място, т.е. липсва всякаква паспортизация. И тези неща нямало да забавят реализацията на проекта, научи "Дневник".

От видеоклип, заснет от срещата се разбира, че кметът Юлиан Найденов е обяснил на ескпертите, че за общината било много важно мнението им, тя винаги работила с външни експерти и е подчертал, че информация никога не била отказвана на никого. Найденов пропуска факта, че той не е бил подлаган на публично обсъждане и че никой от желаещите не е могъл да се запознае с него. 

Експертите са искали да видят дърветата и са изразили възхищение от чинарите и учудване от факта, че се иска премахването им. Становището на всички е че дърветата могат и трябва да се запазят. Те обяснили на градската управа как могат да се решат проблемите с корените им като представили различни способи и техники за това. 

"Експертите се изказаха в полза на дърветата, дори имаше възкликване: "Ама тези ли дървета ще се режат. Те са много красиви!", разказа пред "Дневник" член на неформалната група "Силистра диша", създадена за спасяване на дърветата.

Експертите са поискали повече време за писменото си мнение, поне до понеделник. Общината помолила да побързат, за да може да се изпълни проекта и да не се пропусне срока за получаване на средства по програмата.