Европа е вече само регионален играч, замяната на националните с наднационалните ценности беше грешка. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в румънския град Беиле Тушнад на летен семинар за унгарските малцинства.

В словото си Виктор Орбан призна, че никога не бил токова обезкуражен, както след вчерашното нападение в Мюнхен, защото Германия се възприема като гарант на стабилността. "Последните 30-40 години ние възприемаме немците като гаранция за нашата демокрация. Но вие виждате какво стана вчера, преди няколко дни и в Ница. Това се приближава и към нас, но още по-сериозно е, че тази атака бе извършена именно при немците, в страна, която ние смятаме за опорна точка, и следователно и там няма 100-процентова гаранция“, каза той.

Според унгарския премиер замяната на национални с наднационални ценности е било грешка. Той смята, че трябва да се откажем от "идеализацията на Европа", а също от "фалшивата самооценка", като например, че Евросъюзът е глобален играч, тъй като след Brexit той стана само „регионален играч“, който в най-добрия случай може да влияе върху събитията около себе си.

“Европа загуби глобалната си роля и представлява регионален играч, който не може да защити своите граници и гражданите, да държи заедно своите хора”, посочи Орбан. "Европейският политически елит не издържа изпита, не може да постигне нито една цел. Когато се съберем в Братислава (следващата сеща на върха на ЕС –бел. ред.) трябва открито да се каже: трябва да се обсъди бъдещето на Европа, защото европейското политическо ръководство се провали на изпита", подчерта Орбан.

По-нататък той изтъкна: „Нашият проблем не е в Мека, а в Брюксел. Пречката за нас не е ислямът, а брюкселските чиновници. Ние знаем как трябва да се отнасяме към исляма, ако ни оставят на мира“.

Според него икономическата криза е предизвикана от кризата на западните елити: „Последните 50-60 години побеждаваха и десни, и леви партии, но фактически всички политици идват от едно и също политическо котило, независимо дали са леви или десни, всички принадлежаха на една и съща школа. Тази криза на елитите доведе до криза на демокрацията“, посочи унгарският премиер.

Орбан призна, че нерядко е критикуван за своите мнения, а Унгария е станала „бялата врана“ в Европа, но последните събития подсказват, че тези мнения се потвърждават.

Виктор Орбан редовно участва в работата на Летния университет и студентския лагер в Беиле Тушнад, организиран от унгарския Фонд за малцинствата и действащият в Румъния Съвет на унгарската младеж. Те се провеждат за 23-ти път, а тазгодишният им девиз е „Ние бяхме, сме и ще бъдем у дома си в Европа“. Междувременно представители на редица унгарски обществени организации и политически партии от карпатския регион подписаха в Беиле Тушнад съвместна декларация срещу налаганите от Брюксел мигрантски квоти и призоваха всяка страна-членка самостоятелно да решава миграционния проблем.