Журналистите от британския вестник The Mail on Sunday научиха за решението на Международния олимпийски комитет (МОК) за отстраняването на Русия от Олимпиада-2016, която стартира на 5 август в Бразилия.

Днес в швейцарския град Лозана ще се проведе заседание на Изпълкома на МОК, на което официално ще бъде обявено решението за съдбата на руската „сборная“. Известно е, че след разследването си Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча на МОК да отстрани Русия от Игрите в Рио.

Позовавайки се на свой източник в МОК, вестникът пише, че всичките 387 руски спортисти ще бъдат отстранени от Игрите, за да се „покаже на Москва, че допингът е атака срещу целия спорт“. "Това на практика ще означава изгонване от Игрите. Но Томас Бах (президентът на МОК) иска също да бъде разгледат въпросът за правата на отделните спортисти“, уточнява британското издание.

Според източника ключови фигури в МОК са искали отстраняването на Русия и от Зимната Олимпиада в Южна Корея през 2018 година.

Руските спортни деятели заявяваха, че отстраняването на цялата страна, включително на „чистите“ спортисти, ще представлява нарушаване на основополагащото правило на Олимпийската харта, която отхвърля дискриминацията на когото и да е по какъвто и да е признак.

Скандалът пламна през май, когато вестник „Ню Йорк таймс“ публикува материал, в който бившият ръководител на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков твърдеше, че най-малко 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната Олимпиада в Сочи през 2014 година, са били част от „допинговата програма“ на Русия за доминирането й на същата Олимпиада.

Вчера стана известно, че руски пранкери са обадили на президента на Американската антидопингова агенция (USADA) Тревис Тайгърт. Мислейки че говори с украинския спортен министър Игор Жданов, той заяви, че Русия специално е била „гонена“ от всички съревнования, защото „това е политика, приятелю мой“.