Има книги, които не можем да оставим, докато не изчетем докрай. Книги които поглъщаме на един дъх. И дреболии като хранене, сън, домашни зядължения остават далеч на заден план, докато не стигнем последната страница. Ще ви представим десет такива, подбрани от руския сайт AdMe.ru, като напълно осъзнаваме, че списъкът за всеки един от нас може да изглежда по съвсем различен начин.

Стефан Цвайг "24 часа от живота на една жена"

Австрийският писател, като никой друг, е в състояние открито и в същото време съвсем тактично да говори за най-интимните човешки преживявания. Давайки описание на най-малките детайли, той очертава образите така реално, че ни се струва че са тук до нас. 

Джоан Харис „Петте четвъртини на портокала“

Най-малката дъщеря в едно семейство наследява от майка си само една готварска книга. В своето малко кафене тя започва да готви по рецептите от тази книга, опитвайки се да разчете ситния шрифт, допълван между редовете. Книгата ни разказва за ужасно минало, което понякога е по-добре да заключим дълбоко в килера и да не разбутваме никога.

Уинстън Грум „Форест Гъмп"

Книгата е едновременно олицетворение на мита за американската мечта, премесена със силна сатира и трогателна любовна история. Заслужава да се отбележи, че в книгата за разлика от филма героят е малко по-умен а случките са фантастични.

Аркадий и Борис Стругацки „Понеделник започва в събота“

Ако има място, което не бихте искали да напускате никога, то това би било именно института по магия и вълшебство, където магията се изучава от дълбоко научната й страна, а работата си там, хората обичат толкова, че дори пропускат празниците. Когато стигнете финала на книгата ще ви се прииска просто веднага да я започнете наново.

Себестиен Жаприсо „Жената в колата с очила и пушка“

Прекрасна психологическа детективска история, в която най-интересното са героите. Книгата е наситена с атмосфера: можете да почувствате вятъра, да помиришете морето, да усетите несигурността на героинята, нейното отчаяние, опитваща се да преосмисли живота си и да открие истинското си "Аз".

Мопасан „Бел ами“

История за кариерата на един обикновен прелъстител и плейбой. Въпреки факта, че достойнството на главния герой не струва и една стотинка, вие следите неговите приключения със затаен дъх. Той успява лесно, уверено и безогледно да се изкачи по социалната стълбица. И най-забележителното е не само неговата изобретателност, но и самото обществото, в което той съумява да направи кариера.

Януш Вишневски "Самота в мрежата"

Трогателен роман за любовта. Героите се срещат в интернет чат, където споделят еротичните си фантазии, разказват истории от живота си. Срещнайки се впоследствие в Париж, най-голямото изпитание пред любовта им се оказва самата среща.

Габриел Гарсия Маркес "Любов по време на холера"

Смуглата красавица Фермина отхвърля младежката си любов и се омъжва за учен, който иска да спаси испанските колонии от чумата. За любовта се разказва с чувство, с усмивка и така поетично, както може да се очаква и да не се очаква от Маркес.

Дейвид Мичъл „Облакът Атлас“

Романът на Мичъл не може да се претупа на бързо. В него следва да се потопите като в невероятна симфония, перфектно съзвучието от шест инструмента, шест живота на една душа.Това е книга, която всеки ще разбере по своему: тя е като мозайка от различни хора, които съставят напълно различна картина. Магия? Без съмнение. Магията на думите в най-чист вид.