Учени отдавна са установили, че един добър плач помага за облекчаване на психическото ни състояние, но вече стана ясно, че той е от полза и когато искаме да свалим излишните килограми, пише в. "Дейли мейл".

Каква е връзката между сълзите и смаляващия се размер на талията ни? Според д-р Пит Сулак от университета в Тенеси плачът намалява нивата на кортизол в организма ни, което подпомага за стопяването на излишното тегло. В сълзите, предизвикани от стреса, се съдържат хормоните пролактин и адренокортикотропния му събрат. Кортизолът, който се отделя при стрес, е известен с това, че задържа мазнините в тялото.

"Когато се освободим от адренокортикотропния хормон, той предизвиква снижаване на нивата на кортизол в организма. Това от своя страна препятства задържането на мазнини", изтъква д-р Сулак.

Плачът, досущ като потенето и уринирането, помага и при изхвърлянето на потенциално вредните токсини от организма, така че има цялостен благотворен ефект.

Трябва да различаваме различните видове сълзи. Само тези, предизвикани от емоциите и стреса, помагат при отслабване. Сълзите от раздразнение на окото нямат същия ефект. Според Пит Сулак най-полезно е да се плаче между 19 и 22 ч., когато хората са в компанията на близките си.

За стимулирането на процеса може да се гледа някой тъжен филм.