Да, знаем – батериите на нашите смартфони не стават за нищо, тъй като издържат едва-едва един ден. Това обаче отчасти е наша вина, тъй като през цялото време сме ги зареждали по погрешния начин, пише Science Alert.

Повечето хора си мислят, че краткотрайните зареждания ще нанесат дълготрайни щети на батерията. Затова те изчакват апарата да достигне почти до 0 процента, преди да го включат към електрическата мрежа.

Това обаче е погрешно схващане.

Battery University - сайт, създаден от компанията Cadex (производителка на батерии) – описва подробно как литиево-йонните батерии в нашите смартфони са чувствителни към тяхната собствена версия на „стрес“. Подобно на хората, прекомерното излагане на стрес може да ги увреди.

Ако искате да поддържате батерията на смартфона си в отлично състояние, следвайте следните съвети.

Не дръжте апарата включен към мрежата, когато батерията е достигнала 100 процента

Според Battery University подобно нещо би увредило батерията в дългосрочен план. Веднъж щом тя достигне 100 процента, смартфонът преминава в режим на бавно и продължително зареждане, за да я поддържа на максимум, докато е включена към електрическата мрежа. По този начин обаче батерията е изложена на силен стрес, което изтощава химикалите в нея.

Battery University навлиза в дълбоки подробности защо това се случва, но обобщението е следното: „Когато батерията се зареди, изключете апарата от мрежата. Можем да сравним това с отпускането на мускулите след продължително и тежко упражнение. Вие бихте били доста нещастни, ако работите постоянно часове наред без почивка, нали?“

Нещо повече – опитвайте се да не достигате 100 процента

Поне в случаите, когато не ви се налага.

Според Battery University “не е необходимо да зареждате литиево-йонните батерии до максимума, нито пък е препоръчително, тъй като силният волтаж ги стресира“ и изтощава в дългосрочен план.

Включвайте телефона в електрическата мрежа, когато имате възможност

Оказва се, че батериите в нашите смартфони са много по-щастливи в случаите, когато ги зареждате на периоди през деня, вместо в рамките на една дълга и продължителна сесия (когато са почти изцяло празни).

В идеалния случай ще включвате апарата в мрежата всеки път, когато загуби 10 процента от заряда на батерията. Очевидно обаче това не е особено практично за повечето хора. Затова просто го зареждайте всеки път, когато можете. Няма никакви проблеми да го включвате и изключвате от мрежата по няколко пъти на ден.

Нещо повече – това не само, че подобрява цялостната производителност на батерията, но й я поддържа формата през целия ден.

Поддържайте апарата хладен

Батериите на смартфоните са чувствителни към топлина. Apple съветва да отстранявате определени калъфи, които нагряват айфона, докато се зарежда. Ако забележите, че устройството ви се нагорещява в подобни моменти, махнете калъфа.“ Ако сте на слънчево място, покрийте апарата с нещо. Това ще съхрани живота на батерията.