При покупка на имот в Русе, а и не само, често се налага единствено освежаване. Да подновиш боята в дома си е нещо обичайно и доста просто за мнозина, но тази наглед проста операция все пак има своите тънкости. Ще споделим с вас някои тайни на „занаята”, за да имате още по-голям успех, следващия път, когато решите да боядисвате.

ПОДГОТОВКА НА СТЕНИТЕ. Ако стените са замърсени или са поели мазнини, трябва да се почистят предварително с разтвор на калиев сапун. След това се поставя специален грунд, а ако имате проблеми с влагата – ползвайте и препарат против мухъл и плесен. Изчаква се една нощ, за да изсъхне и на другия ден се минава с шкурка. Всички издадени места се премахват до получаване на гладка повърхност.

ПОДГОТОВКА НА ПОМЕЩЕНИЕТО. За да предпазите помещението, което ще се боядисва от прекомерно зацапване, е необходимо да осигурите покритие от полиетилен за пода и едрите мебели. За первазите използвайте самозалепващи се ленти, които при протичане на боята ще осигурят необходимата защита. Осигурете добра циркулация на въздуха по време и след боядисването, с цел по-бързо и качествено съхнене на боята.

ИЗБОР НА ПОСОБИЯТА. Основните са три – четка, валяк и самата боя. Колкото последната е по-качествена, толкова покритието на стените ще стане по-добро. За резултата е от съществено значение и използването на хубава четка. Тя трябва да е мека, с пластични косми. В зависимост от боядисваната повърхност използвайте и съответната ширина четка. Само така ще се насладите на съвършен резултат.

САМОТО БОЯДИСВАНЕ. Едновременното нанасяна на боята с четка и валяк е най-сполучливо, тъй като заличава разликите между слоевете и дава равномерни повърхности. Боядисването с валяк също не е проста работа. Когато го движите по стената, трябва да се стараете слоевете да се припокриват. Обичайна грешка е стремежът с едно потапяне на валяка в боята да се покрие възможно по-голяма повърхност. Трябва да знаете, че по този начин няма да получите равномерно боядисване.

В заключение само ще обобщим, че ако искате да постигнете добър резултат, снабдете се с наистина качествени пособия и материали. Инвестицията в тях ще ви се изплати на момента.