Австрийски кмет поиска турските граждани в град Винер Нойщат „незабавно“ да спрат да развяват националния си флаг по прозорци и балкони. Кметът Клаус Шнеебергер заяви, че „външната политика няма място в неговия град.

След неуспелия опит за преврат в Турция миналата седмица, много от триста хилядната турска общност в Австрия, извадиха на показ червените национални знамена с бял полумесец и звезда в знак на подкрепа за президента Реджеп Ердоган и правителството на страната. В град Винер Нойщат, който се намира на 60 км. от столицата Виена, живеят 43 000 имигранти, повечето от които са турци.

Кметът Клаус Шнеербергер заяви, че не желае „сегашното развитие на ситуацията в Турция да бъде „внесено“ в Винер Нойщат. В отворено писмо до турската общност в града, той поиска всички онези, които са изнесли турски знамена на прозорците или балконите си, да ги махнат незабавно. Той заяви още, че градът има десетилетни традиции и ценности, които трябва да бъдат защитени пред масовия приток на мигранти.

„Винер Нойщат е отворен, толерантен град и интеграцията е едно от големите предизвикателства на нашето време“, каза кметът. Същевременно той подчерта, че който не иска да участва в това предизвикателство, няма място в града, точно „точно както турските знамена нямат място на големи спортни събития“.