Турският президент обяви, че е възможно да бъде направен нов опит за преврат в страната.

В интервю за Ройтерс Реджеп Ердоган допълни обаче, че това ще бъде много трудно за заговорниците, защото сега властите са много бдителни.

Президентът смята, че е имало значителни пропуски в работата на разузнаването преди опита за метеж, и обеща бързо да преструктурира въоръжените сили.

“Много скоро ще се появи нова структура, в която ще бъде влята свежа кръв”, каза Ердоган. Той допълни, че предстоящата среща на Върховния военен съвет на 1 август може да бъде изтеглена с една седмица, за да бъде обсъдено преструктурирането на армията.

“Ако се наложи, ще удължим извънредното положение след изтичането на 3-те месеца”, обяви Ердоган. Според него това ще позволи на правителството да предприеме бързи мерки срещу поддръжниците на преврата.

Ердоган коментира, че движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото смята за мозък на опита за превземане на властта, ще бъде третирано като поредната сепаратистка терористична организация, каквито са кюрдските въоръжени групировки. Турският лидер сравни движението на Гюлен с рак, който може да се разпространи в организма, ако не се елиминира.

“Ние ще продължим борбата. Тези хора са проникнали в държавните структури и са се разбунтували срещу държавата”, каза Ердоган. Той нерече опита за преврат нечовешки и неморален.

Самолетът на Реджеп Ердоган се е маскирал като цивилен и затова не е бил свален от метежниците, съобщи в. “Индипендънт”. Докато пътувал от Мармарис за Истанбул в разгара на преврата правителственият самолет бил прехванат от 2 изтребителя Ф-16. Метежниците не стреляли, след като машината на Ердоган изчезнала от радара след промяна на данните си, за да съвпаднат с тези на граждански самолет.

“Попитах пилота какво става на летището и колко гориво имаме. Той отговори, че може да издържи във въздуха 3-4 часа”, каза Ердоган. Президентът и семейството му кръжали няколко часа във въздуха, докато успеят да кацнат в Истанбул.