"Обстановката по границата е относително спокойна и благоприятна, като възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция ще е готово до края на годината". Това заяви в Бургас главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, който днес извърши проверка по сухопътната и морска граница.

По думите му „строежът върви с възможно най-добри темпове, като се извършва огромен труд, тъй като теренът е с тежък релеф в непристъпна гориста местност, но уверенията на фирмите-строители са, че до края на годината задачата ще е изпълнена”.

Главният секретар на МВР извърши проверката на двете граници по заповед на премиера Бойко Борисов, като проведе и срещи със смесени наряди от служители на Главна дирекция „Гранична полиция” /подразделенията в Елхово и Малко Търново/, Главна дирекция „Национална полиция”, командировани от други подразделения и подкреплението от армията. След това главен комисар Костов участва в редовния маршрут на Граничен полицейски катер, предложен от Ръководството на Граничен Полицейски Участък – Созопол, с който обходи част от Черноморската акватория, контролирайки различни рискови обекти, сред които: наличие на евентуални нелегални емигранти, нерегламентиран улов на риба, извършван от рибари или мъртви делфини, съобщиха от полицията в Бургас.

Подобни обходи се правят регулярно, като основно се набляга на възможния миграционен натиск по море. Такъв до момента не е регистриран, тъй като Черноморската акватория е под непрекъснат мониторинг, което затруднява изключително каналджиите и те не избягват да ползват Черно море, като възможен път, коментира Костов.

Според главният секретар на МВР „миграционният натиск от Гърция е повече от спокоен, тъй като там има не повече от 300 пробива. Това обаче не е проблем, защото при задържането на незаконно проникналите оттам в страната чужденци и приключването в рамките на едно денонощие на наказателната процедура срещу тях, следва незабавното им връщане в гръцките миграционни центрове. Т.е. проблема е относително по-лесно решим, каза той.

През утрешния ден проверките с участието на Главен комисар Георги Костов по границата и в Черноморската акватория продължават.