Властите на Турция ще закрият 1669 частни учебни заведения, съобщава вестник „Хюриет“. След извършения през нощта на 16 юли неуспешен опит за преврат в страната, властите започнаха масови увалнения в правителствения апарат, полицията, министерството на отбраната, разузнаването, съда и прокуратурата, медиите, министерството на образованието и подчинените му учебни заведения.

Властите в Турция уволниха 15 200 служители в сферата на образованието, те са от министерството и неговите клонове в страната, и са задържани. Започна мащабно разследване в сферата на образованието, в това число и на самото министерство, което разпространи съобщението за това. В него съвсем накратко се посочва причината за масовите уволнения и арести – връзки с дейността на забранената групировка на проповедника в изгнание в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен и неуспешния опит за военен преврат.

Съветът за висше образование в Анкара изиска незабавните оставки на ръководителите на всички университетски катедри в страната. Това засяга както държавните, така и частните или финансирани от фондации висши училища. На това разпореждане ще се трябва да се подчинят общо 1 577 декани – сред тях 1 176 преподават в държавните университети, 401 са в частните.