Проваленият опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган предизвика напрежение сред 3-милионната турска общност в Германия, водейки до демонстрации и заплахи.

След дните на чистки в Турция вътрешният министър в Берлин предупреди турците в страната да не стигат до насилие. „Ние не искаме подобни конфликти да се разиграват в Германия с насилие по улиците“, каза той пред държавната телевизия ZDF.

След преврата и последвалите чистки в държавната администрация, армията, полицията, медиите и образователните институции в Германия се притесняват, че напрежението между привърженици на Ердоган и на Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за преврата, може да ескалира.

Според Германския полицейски съюз, който представлява около 15 000 полицаи, има „много, много голям“ потенциал ситуацията да се взриви. „Всичко, което Ердоган трябва да направи, е да щракне с пръсти, за да накара хората да застанат едни срещу други по улиците“, каза заместник-председателят на организацията Себастиан Фийдлер.

В сряда в западния град Гелзенкирхен 150 поддръжници на Ердоган нахлуха в кафе, посещавано от гюленисти. В същото време джамия с връзки с турското правителство залепи по стените си плакати с надписи „Долу на предателите на татковината“.

В нощта на самия преврат близо 3000 души излязоха на шествие пред турското посолство в Берлин, размахвайки турски знамена и държейки снимки на Ердоган.

Според местни медии членове на крайнодясната турска организация „Сивите вълци“, както и други националистически групи, са се присъединили към демонстрацията, охранявана от над 200 полицаи.

В събота в германската столица се състоя друг митинг в подкрепа на турския президент. Друга демонстрация, която се очаква да събере 15 000 човека, ще се състои в края на месеца в Кьолн, съобщиха от полицията.

„Всички, които критикуват Ердоган незабавно се смятат за поддръжници на Гюлен или на (Кюрдската работническа партия – бел. ред.) ПКК“, заяви сълидерът на опозиционната партия на Зелените Джем Йоздемир, който самият е син на турски гастарбайтер. „Ердоган може да е способен да прави каквото иска в Турция и това е лошо, но той не може да прави каквото си иска в Германия“, допълни лидерът.

Еркан Каракоюм, ръководител на Фондацията за диалог и образование, която е известна с близките си връзки с Гюлен, от своя страна заяви, че е стряскащо да се види как дори и в Германия има кампания срещу Гюлен.

Самият Ердоган има голяма подкрепа сред турските граждани в Германия, чийто брой е 1,55 млн. По време на последните избори през ноември основаната от президента Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели 60% от техния вот – по-силна подкрепа и от тази в самата Турция.