Четирима европейци водят в надпреварата за генерален секретар на ООНетирима кандидати от Европа излязоха начело в надпреварата за генерален секретар на ООН, пише интернет изданието „ЮРактив“. На първото гласуване на Съвета за сигурност, което се проведе вчера, първите четири места бяха заети от бившия португалски премиер Антониу Гутериш, бившият словенски премиер Данило Тюрк, българката начело на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич.

Гласуването следва поредица срещи при закрити врата, в рамките на които общо 12-те кандидати се представят пред членовете на Съвета и отговарят на техни въпроси.

Всеки от 15-те посланици в Съвета разполагат с бюлетини за всеки кандидат с графи за оценка „подкрепен“, „неподкрепен“, „без мнение“. Въпреки че при вчерашното гласуване на първо място с 12 положителни отзива застана Гутериш, това не му гарантира мястото, тъй като следват още кръгове до окончателния избор.

Тюрк е веднага след Гутериш с 11 положителни оценки, две отрицателни и две „без мнение“. Следва Бокова с девет „подкрепен“, четири „неподкрепен“ и две „без мнение“. Йеремич събра също подкрепата на деветима кандидати, от петима получи „неподкрепен“ и един е без мнение.

Последното място в гласуването зае настоящият хърватски външен министър Весна Пусич, която получи 11 негативни отзива.

Не става ясно обаче коя държава как е гласувала.

По-рано председателят на Общото събрание на ООН Моргенс Ликетофт от Дания заяви, че има силно чувство, че международната общност е готова да приеме първата жена генерален секретар. Според него, освен пола, допълнително предимство на кандидатите е и техният произход. Досега Източна Европа е единственият регион, от който не е имало генерален секретар.

За да получи най-високия пост в ООН, кандидатът трябва да събере най-малко девет гласа от Съвета за сигурност, в това число и на всички постоянни членки – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

Ротационните членове на Съвета, които ще участват в избора на генерален секретар, са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Вчерашните резултати нанесоха удар по надеждите за успех на други кандидати с шансове като представителката на Нова Зеландия Хелън Кларк, която застана пета с осем гласа „подкрепен“, пет „неподкрепен“ и два „без мнение“, пише още „ЮРактив“. След гласуването се съобщава, че залата е напуснал новозеландският посланик към ООН, който е изглеждал дълбоко разстроен и е отказал да отговаря на въпроси от медиите.