Режисьорът Оливър Стоун въстана в четвъртък срещу явлението „Покемон Гоу” (Pokemon Go), който би могъл да доведе до "тоталитаризъм", ако се види „нивото на проникване" в личния живот, предаде БГНЕС. 

В първия ден на голямото събитие от света на анимацията Comic-Con 2016 в Сан Диего, режисьорът заяви, че явлението е част от по-широката култура на "капитализма на контрола". Шейсет и девет годишният Оливър Стоун представи новия си филм "Сноудън", биографичен киноразказ за „вдигащият тревога”, който разкри размаха на програмите на американските разузнавателни агенции за наблюдение. Филмът излиза в САЩ на 16 септември.

"Това е компанията, която е имала най-голям ръст, регистрирани някога, и те инвестираха огромни суми пари в това, което може да се нарече наблюдение, т.е „извличане на данни", обясни Оливър Стоун пред публиката на фестивала Comic-Con, в който той участва за първи път.

"Те изследват данните на всички хора, които са в тази зала, за да знаят какво ще си купите, какво обичате и преди всичко вашето поведение", каза режисьорът, който има три „Оскар”-а. 

Играта с разширена реалност, пуснат ана 6 юли, бързо се превърна в сензацията на годината, въпреки че е много критикувана защото изисква от участници достъп до тяхната Гугъл история до техните имейли. Pokemon Go е обвинявана също, че е отговорна за вълна от престъпления, нарушения на движението по пътищата и за оплаквания от цял свят. "Вие ще присъстване на нова форма на, искрено ви казвам, общество на роботи, в което те ще знаят как ще се държите. Това се нарича тоталитаризъм”, заключи Оливър Стоун, цитиран от АФП.

Най-новата игра за смартфони "Покемон Гоу", която беше пусната първо в САЩ, навлезе с бързи темпове в много страни по света. Тя работи с използването на картите на "Гугъл", местоположение и добавя своите елементи на фона на реалността. Играчите вдигат телефоните си и на екраните им се появяват малки виртуални същества със специални сили. Тогава ловът на покемони започва. Колкото повече хора играят на едно и също място, по едно и също време, толкова повече покемони "произвежда" играта.