Терористичната групировка „Ислямска държава“ в момента предприема опити да се трансформира от мнима държава в глобална екстремистка мрежа. Това предупреждение отправи държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде БГНЕС.

„Това, което наблюдаваме в момента, са координираните усилия на ДАЕШ, които имат за цел да я трансформират от фалшива държава, провъзгласена на завзетите територии в Ирак и Сирия, в някаква глобална мрежа“, каза той. Според него единствената й цел ще бъде убийството на колкото е възможно повече хора на колкото е възможно повече места.

Тази реакция на терористите е свързана с големия външен натиск, включително и военен, който международната общност оказва върху джихадистите, добави Кери. Той подчерта, че „Ислямска държава“ не използва „пасивна стратегия“, а напротив се стреми да разшири своето присъствие в различни части на света. В същото време се забелязва отлив от редиците й, броят на завербуваните за джихад намалява, увеличава се броят на дезертьорите.

Държавите, които заедно със САЩ участват във военните операция срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, остават единни и изпълнени с решителност да разгромят ислямистите, отбеляза държавният секретар.