Прессекретарят на президента на Турция Ибрахим Калън е заявил, че критиката от страна на Европа във връзка с въвеждането на извънредно положение е ясен пример за двойни стандарти, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус". 

Калън добави, че извънредното положение ще се поддържа в рамките на правовите норми и няма да повлияе на начина на живот на хората. Едновременно с това той потвърди, че държавата ще предприеме всички мерки, за да прочисти страната от метежниците.

„Това е ясен пример за двойни стандарти… Всички ние осъдихме подлия терористичен акт в Париж, след който във Франция беше въведено извънредно положение. Но никой не обвини Франция за нарушаване на правата на човека. Ние се обръщаме към Европа, нека там не обвиняват Турция за това, за което не обвиниха Франция. След брюкселските атаки в Белгия също беше обявено извънредно положение. Не обвинявайте Турция за това, за което не обвинихте Белгия“, отбеляза Калън.

Генералният секретар на ООН във връзка с обявеното в Турция извънредно положение и продължаващите в страната арести е призовал властите в Турция да спазват конституционния ред, да уважават правата на човека и международните си задължения, предава РИА Новости.

Бан Ки-мун е отбелязал, че „ръководството на Турция неведнъж е потвърждавало за пълния си ангажимент към върховенството на закона и подходящия процес на разследванията“ към тези, които са участвали в опита за държавен преврат. „Това е особено важно след обявеното в страната извънредно положение и продължаващите масови арести и задържания“, отбеляза генералният секретар.