За първи път британски премиер избра за първа своя визита в чужбина Германия. Тереза Мей разговаря в сряда вечерта с германския канцлер Ангела Меркел, за да уточнят детайли по брекзит.

Двете управляващи дами трябваше да говорят само 45 минути преди общата им вечеря, но закъсняха за пресконференцията с 20 минути. Въпреки това определянето предварително на толкова кратко време за официални разговори бе ясен знак към Лондон. Няма да има дебати по условията за излизане от ЕС, преди да се задейства процедурата. Това бе казано и на думи от Меркел. „Великобритания е изключително важен наш партньор и тя ще остане такъв. Както икономически, така и при решаваенто на кризисни ситуации като тези в Сирия и Украйна. Германия ще отстоява своите интереси при предстоящите преговори, но те ще започнат едва след процедурата.” Меркел заяви също така, че няма никаква причина да се оказва натиск на Великобритания да бърза със задействането на клаузата за напускане. Лондон трябва да получи достатъчно време, за да се подготви, обяви тя. С това тя изцяло подкрепи гостенката си, която също посочи: „Знам, че някои много бързат и искат веднага да започне брекзит, но ние няма да го направим, преди да си изясним всичките ни цели, за които ще се борим. Разбирам нуждата от бързина, но яснотата е преди нея.”

Тя посочи една от целите, които вероятно Лондон ще се опита да формулира и която е основна пречка пред стремежа на Великобритания да има достъп до общия пазар на ЕС. „Трябва да намалим значително броя на имигрантите от ЕС”, заяви тя. Меркел не реагира на това, оставайки вярна на посланието си, че всякакви дискусии – официални и неофициални, ще има едва след началото на процедурата. Тя обаче изглеждаше видимо в добро настроение. Според коментар на „Дойче веле” това се дължи на любовта й към интересни и сложни преговори. Британците са известни с уменията си да постигат с майсторска дипломация онова, което са пожелали. Вероятно Меркел предвкусва битка по нейния вкус.