Кола може да се открадне с лаптоп - до това заключение са стигнали органите на реда в Хюстън, Тексас, след като редица кражби са довели до залавянето на двама крадци, които са използвали компютър, за да пробият защитата на няколко Jeep Wrangler от 2010-та г. Атаката им е позволила да запалят автомобилите без ключове, като същият метод е бил използван при повече от четири други кражби на скорошни модели Wrangler и Cherokee, предава "Вести".

Полицията в Хюстън не е наясно как точно работят тези кражби, но са сигурни, че се използва лаптоп за пробив в системата на автомобила. От друга страна, националното бюро по осигуровките срещу престъпления на САЩ съобщава, че броят на полицейски доклади за подобни методи на кражба на автомобили са станали много по-чести през последната година.

Постепенното пълно компютъризиране на автомобилите създава уязвимост, чието отстраняване е трудно при бързите темпове на развитие. Дказателство за това е миналогодишната кампания на "Крайслер" за връщането на над милион автомобила, заради софтуерен бъг, позволил на група хакери да управляват двигателя, климатиците, радиото и чистачките на автомобил чрез отдалечен достъп.

Колко точно е гарантирана сигурността на автомобилите до момента не е ясно, но правителството на САЩ призовава за подсилена, многослойна защита на софтуера, който управлява превозното средство.