“Никак не ни е лека ситуацията и затова действително искам да сте сигурни, че ви се е случило да министерствате в най-тежки времена. Не казвам, че Косовската криза е била лека, но сега виждате – светът се тресе от кризи.

В Гърция – финансово-икономическа криза, мигрантска криза, която засята почти цяла Европа, бежански поток. В Турция – военен преврат... Оттатък Черно море – Крим и Украйна... То Господ дава съседите, но действително аз бих бил много щастлив, ако цялата политическа класа прояви разум и разбиране, защото не им пожелавам на някои да управлява в такива времена.” Това е коментирал на днешното заседание на правителството министър-председателят Бойко Борисов, става ясно от публикувана извадка от стенограмата, предаде репортер на БГНЕС. Думите на Борисов са продиктувани от критиките, които представители на ДСБ отправиха вчера и днес сутринта, че премиерът не е достатъчен гарант на българското членство в НАТО.

Борисов коментира и развитието на ситуацията в Турция, както и българската реакция от петък насам. “Полагаме огромни усилия, съвместно да решаваме проблемите, пред които се изправя държавата. Ето например ситуацията в Турция – виждате, че и в двете посоки излезе извън контрол, бих казал. И ако беше успял превратът, едва ли някой в света щеше да подкрепи хора, които са си застреляли премиера или президента в случая, или са стреляли по цивилни граждани. И затова видяхте в нощта на преврата абсолютно всички лидери реагираха. Включително и ние с Ненчев, Митов, службите, направихме  изявление, което много внимателно беше премислено, на базата на информацията, която получавахме за развоя на събитията. Затова към днешна дата, надяваме се  цялата международна световна общност с натиска, който оказва, да помогне за спазването на свободата и правата на хората в Турция, дори и да са виновни в нещо, има начин, по който да бъдат задържани и съдени, без насилие и без кръв”, казва Борисов и уточнява: “към момента по границите ни е спокойно с Турция, няма някакво раздвижване. Участваха турски кораби заедно с нас на учението “Бриз”, не сме индикирали, каквато и да е – нито промяна, нито нещо, което да ни направи впечатление в поведението. Точно обратното, много добро учение стана”.

От извадката от стенограмата на правителственото заседание става ясно още, че военният министър Николай Ненчев изразява неудобството си пред останалите членове на Министерския съвет, че е поставен в деликатна ситуация от представителите на ДСБ.