МВР не откри блокиране на улици от мутри

Разрешителни за 17 оръжия, сред които и картечница, са издадени на мъж с цел самоохрана, съобщи ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която представи резултатите от проверката по Закона за частната охранителна дейност. От думите й стана ясно, че луди, домашни насилници, разследвани и осъдени също са ползвали оръжие и боеприпаси, а МВР няма регистър на разрешителните и не осъществява ефективен контрол.

Трима осъдени условно за побой с бухалки през 2013 г. също носили пистолети.

Мъж, арестуван с 4 кг взрив също имал разрешително за оръжие, въпреки че е обвиняем. То не му е отнето. По време на проверката прокурори случайно открили и въоръжени психично болни, на които вече им е отнето разрешителното.

Проверката на прокуратурата беше разпоредена след инцидента на Околовръстното през февруари, когато мутри на Ивайло Борисов-Ториното пребиха семейство. Ася Петрова посочи, че в някои райони полицията е проверявала фиктивно и ще има нова, по-пълна проверка с указания. Според отговор от МВР не са открити случаи частни бодигардове на блокират улици, каквито данни има в публичното пространство.

"Най-големият пропуск в работата на МВР е липсата на единен регистър на разрешителните на оръжия. Главният секретар отговори, че такъв се създава, но ще бъде готов през ноември 2018 г. Това е изискване на закона отпреди 5 г. заради лисата му МВР не може да дава информация на държавите членки от ЕС, както и да извършва контрол и преценка за отнемане на разрешителни", каза Петрова.