Българската полярничка Иглика Трифонова извървя първото в света антарктическо Камино заедно със свои испански колеги антарктици.

2016 година ще бъде запомнена в хилядолетната история на поклонничеството до Сантяго де Компостела в Испания като годината, в която се проведе най-дългото Камино де Сантяго в света – точно 14 075 км. Началната точка е остров Дисепшън, Антарктида, а крайната – прочутата катедрала в Сантяго де Компостела, където са погребани мощите на свети Яков Зеведеев.

Група от петдесет поклонници, след които екипажът и капитана на испанския кораб за океанографски изследвания „Хесперидес”, учени и военни от испанската антарктическа база „Габриел де Кастиля” на остров Дисепшън, както и българският фотограф Иглика Трифонова станаха първите поклонници изминали пилигримския маршрут от Антарктида до Компостела. Те стартираха тяхното поклонение на 28 февруари 2016 г. от Дисепшън, когато корабът с последните испански полярници тръгва от Антарктида и при прибирането си в родината извървяха пешеходно последния участък от 100 км от антарктическото Камино между град Понтеведра и Сантяго де Компостела, съобщи проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт.

Т.нар. "pingüirinos" /смесица от испанските думи “pingüino” - пингвин и “peregrino” - поклонник/ носеха специално извезаното за целта знаме, което по време на цялата антарктическа кампания е съхранявано на испанския кораб „Хесперидес“. През целия път те бяха приветствани от кметовете на градовете, през които минаваха, а в катедралата в Сантяго за тях беше отслужена специална меса и бяха благословени от архиепископа на града.

Иглика Трифонова беше единственият чужденец-участник в това първо по рода си Камино, за нея това е осмо изминаване на Пътя на Сантяго в Испания.