Комитетът по чл. 255 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) даде положително становище за пълното съответствие на кандидатурата на проф. Евгени Танчев с длъжността генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз (ЕС) в Люксембург.

Кандидатурата му за отговорния пост бе издигната от българското правителство на 30 март т.г. по предложение на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и министъра на външните работи Даниел Митов, съобщиха от Министерството на правосъдието.

„Комитетът счита, че проф. Танчев е придобил сериозен и задълбочен юридически опит, достатъчно продължителен, за да може да кандидатства за заемането на длъжността генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург. Всъщност, той преподава право от 39 г., от които 26 г. в качеството си на професор. Паралелно с функциите си на преподавател проф. Танчев е упражнявал и професията си на юридически съветник в продължение на 6 г. в Народното събрание на Република България, което по същото време е приело и Конституцията на Република България. Бил е съветник и на Президента на Република България, и на омбудсмана. Отделно, кандидатът е упражнявал в продължение на 9 г. функциите на съдия в Конституционния съд на РБ, който е председателствал за период от 3 г.

Проф. Танчев е член на Венецианската комисия от 10 г., на която е бил вицепрезидент в продължение на 2 г., и на която от 2015 г. председателства Смесения съвет по конституционно правосъдие“, се казва в становището на Комитета, който е пристъпил към изслушването на проф. Танчев на 11 юли 2016 г.

То се е провело в присъствието на Жан-Марк Сове, председател на Комитета и членовете на Комитета – Луиджи Берлингер, лорд Манс, Кристиан Тимерсман, Андреас Фоскюле и Мирослав Виржиковски.

„Като се вземат предвид биографията и отговорите, които кандидатът е поднесъл по време на неговото изслушване, Комитетът счита, че той има уменията, които се изискват за упражняването на функциите генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз“, е посочено още в становището.

Според членовете на Комитета българският кандидат притежава съответните умения за работа в международна среда, в която са представени различни правни традиции, което е видно от неговото участие в множество международни конференции и асоциация, както и от дейността му на преподавател в чужбина.

„Нито един от документите от досието по кандидатурата на проф. Танчев, както и направените изказвания по време на изслушването не биха събудили каквито и да било съмнения за неговите умения да упражнява функцията на генерален адвокат с нужната независимост и безпристрастност“, пише в заключение Комитетът.

Генералните адвокати на Съда на СЕ се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 г. след консултация с Комитета, предвиден в чл. 255 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).