Мигрантите, които идват от България и Македония, рязко увеличават натиска на унгарско-сръбската граница. Мигрантите са толкова настоятелни за това да продължат пътя си към Западна Европа, че прибягват и до насилие. Това съобщи Дьорд Баконди, съветник по въпросите на сигурността на унгарския премиер Виктор Орбан.

Той заяви също, че само за първите 3 месеца на тази година над 4500 мигранти са опитали да пробият унгарската граница, а през второто тримесечие цифрата се е удвоила и е достигнала 10 500 души.

„Ако този натиск продължи ситуацията на Балканите, както и в целия Европейски съюз, ще се усложни“, каза Баконди пред държавната телевизия М1. „Все повече хора смятат, че Европа не е способна да се справи с масовата миграция в тези размери и са убедени, че националните правителства и Брюксел трябва да предприемат решителни мерки за защитата на ЕС“, допълни още той.

Съветникът изрази надежда, че страните членки на ЕС ще намерят сили да създадат надеждна система за сигурност, която ще позволи на истинските бежанци да получават убежище, а терористите и икономическите мигранти ще бъдат спирани и няма им се разрешава влизане в страната.