Турската Национална разузнавателна организация - МИТ е информирала топ генералите на страната часове преди опита за преврат, иницииран от група военни от армията на 15 юли. Шефът на генералния щаб ген. Хулуси Акар е оценил информацията и е издал всички необходими предупреждения и заповеди срещу "презряния и жалък опит. Това пише в изявление, публикувано днес на официалния уебсайт на генералния щаб на турската армия, съобщава Хюриет дейли нюз.

Изявлението започва със съобщение, че "терористите предатели, членове на незаконната банда Фетулахистка терористична организация, които се бяха загнездили в турските въоръжени сили, бяха смазани в цялата страна до 16 ч на 17 юли."

След като бил уведомен от МИТ, ген. Акар забранил движението на всякакви военни машини, включително танкове, самолети и хеликоптери и заповядал завръщането в казармите на всички, които са излезли на пост. 

В изявлението се казва още, че ген. Акар е бил заплашван и принуждаван да прочете по телевизията "изменническия документ, т. нар. декларация", но той отхвърлил тези искания твърдо и дори с проклятия и ругатни.