„Ако бях останал още 15 минути в Мармарис, щях да бъда убит или отвлечен“, това сподели турският президент Реджеп Ердоган.

Той разкри това във вчерашното интервю за Си Ен Ен. В първоначалното съобщение за интервюто акцентът бе друг – за възстановяване на смъртното наказание.

Ердоган сподели също, че нито за миг в нощта на 15 срещу 16-ти не си е помислял, че повече няма да е президент: "Не си го помислих нито за миг. Ясно казах, че държавата е атакувана, а президентът продължава да е на власт ", каза Ердоган.

Той разкри и инициалите на организацията, извършила неуспялия преврат – ФЕТО. По думите му "терористичната организация ФЕТО получи най-големият удар, тъй като бе разкрита. Използваха оръжие срещу хората, купено с парите от народа на Турция ", подчерта Ердоган.

Относно искането си за екстрадирането от САЩ на духовника и общественик Фетхуллах Гюлен, когото турските власти смята за своя най-голям враг, Ердоган каза, че ако Вашингтон не го предаде на Анкара, турската страна няма никога да екстрадира нито едно лице по искане на САЩ.

По въпроса за смъртната присъда, Ердоган каза: „Гражданите искат смъртна присъда. Хората загубиха роднини, съседи, деца. Гражданите смятат, че тези терористи трябва да бъдат убити“.

Първата информация за интервюто президентът бе цитиран да казва, че парламентът ще вземе решение дали да бъде върнато смъртното наказание, което изисква преразглеждане на конституцията в тази й част.