Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис може да бъде възобновен при проблеми с черноморските проливи. Това заяви директорът на „Транснефт“ Николай Токарев.

Говорейки за нови проекти, заобикалящи проливите Босфор и Дарданели, включително и за проекта Бургас-Александруполис, той отбеляза, че българските партньори са им поднесли приятна изненада.

„Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите пред проекта Бургас-Александруполис. Те са против ликвидирането на компанията оператор, която беше създадена за този проект и беше консервирана. Сега всички имат интерес от нея, включително българските партньори“, каза Токарев.

Той подчерта, че проектът за петролопровод не е оставен в архива. „По същество той е разработен и при необходимост може да бъде изваден от архива и по него да започне работа. Това е един от вариантите“, уточни Токарев.

Ръководителят на „Транснефт“ припомни, че съществуващата компания оператор все още се финансира. „Едно време ние предложихме тази компания да прекрати работа, тъй като нямаше перспективи пред нея и за да не се правят излишни разходи. Но веднага след като пристъпихме към реализирането на тази инициатива, нашите български партньори ни уведомиха, че биха желали да я запазят и да участват в работата на тази компания“, добави той.